Hoe herken je asbest in de gevel?

 

In veel gevels en muren is, vaak onzichtbaar, asbest verwerkt. Het werd vaak toegepast in de gevel: als plaatjes, kit of als een leerachtige flap. Alle gevels van voor 1994 kunnen mogelijk asbest bevatten.

Dilatatievoeg

Deze voeg/kit heeft als functie het uitzetten en krimpen van een gevel op te vangen. In asbesthoudende dilatatiekit zit bitumen waardoor het heel vaak zwart is. Zwarte kit of lijm is bijna altijd asbesthoudend.

Kozijnenkit

Kit als afdichting tussen muren en kozijnen kan asbest bevatten. Het is vaak kleurloos en kan eenvoudig overgeschilderd worden. Het is niet te onderscheiden van gewone kit. Hiervan moeten minimaal 4 monsters genomen worden (verzamelmonster) die vervolgens getest worden in een onafhankelijk laboratorium. Dit omdat asbest in kit niet gelijkmatig verdeeld is.

Chrysotielplaatje

Achter kozijnen werden vaak chrysotielplaatjes (met asbest) bevestigd tussen het kozijn en de buitenmuur. Dit is het zogenaamde ‘spouwstrookje’. Bij het vervangen van kozijnen kun je ze tegenkomen. Van buiten zijn deze plaatjes niet te zien, alleen na het lossnijden van de kitrand zijn ze zichtbaar.

Loderitestroken

Deze asbestvariant wordt bijna nooit ontdekt, omdat deze volledig verwerkt zit in de muur. Alleen bij totaalsloop komen deze loderitestroken tevoorschijn. Het is een soort strook die lijkt op dakleer. Deze is in de muur boven kozijnen bevestigd om de afwatering van de spouwmuur te bevorderen.

Betonschuren

Bij veel boerderijen zijn betonschuren gebouwd. De betonpilaren hierin zijn vrijwel altijd aan elkaar gekit met asbesthoudende kit. Bij schade aan deze schuren moet vaak alles gesloopt worden, omdat door de kit al het beton als met asbest vervuild moet worden beschouwd.

 

Voorbeeldafbeeldingen

Meer informatie of een offerte voor asbestverwijdering aanvragen?